L Noos Pullover Only s Onlcaviar Nos Knt Damen InxgwCqHvg
  Model Turquoise Poloshirt Andrea Peter Hahn Van q8UExgwR Model Turquoise Poloshirt Andrea Peter Hahn Van q8UExgwR

  Nederland komt halverwege de zestiende eeuw terecht onder de macht van de Spaanse koning Filips II. Er is veel verzet tegen zijn macht en ideeën. Zo veel dat Filips II zijn opperbevelhebber van het Spaanse leger, Alva, naar Nederland stuurt om de orde te herstellen.

   

  100e penning

   

  Alva haalde zich veel ellende op de hals toen hij het stelsel van beden wilde vervangen door algemene belastingen die in elke provincie van Nederland hetzelfde waren. Iedereen moest bijvoorbeeld een procent van de waarde van alle goederen aan de Spaanse koning afstaan (de 100e penning).

  Peter Hahn Poloshirt Van Andrea Model Turquoise

  Toen Alva de 10e penning wilde invoeren werd het verzet tegen hem groter en groter. De 10e penning was een soort btw (omzetbelasting), van tien procent, te betalen bij elke koop en verkoop van alle goederen. Met de 10e penning wilde Alva een eind maken aan de financiële macht van de adel en de stadsbesturen.

   

  Verzet

    Jackets Mason's amp; Jackets Coats Coats Coats Mason's amp; Mason's I8Ux7Eqw

  Het belastingplan voor de 10e penning was de druppel die de emmer deed overlopen. Het verzet tegen het belastingplan en de bloedige onderdrukking van het opkomende protestantisme leidde onder Willem van Oranje tot de Tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden (1568–1648). Na de inneming van den Briel trok Alva in 1572 zijn plannen in. De vernieuwing van het belastingstelsel was van de baan. Er zijn wel plakkaten gedrukt van de 10e penning, maar de machtige steden hebben deze vorm van belasting nooit doorgevoerd. Ze kochten het af door jaarlijks een bepaald bedrag aan de Spanjaarden te betalen. Kort na het vertrek van Alva ontstond de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

   

  Bron: Rijksoverheid

   

  Zwart Promiss Trenchcoat Trenchcoat Promiss Zwart Zwart Trenchcoat Promiss Promiss Trenchcoat Zwart Promiss Trenchcoat 4xqxw6S
  Bikini Bikini Swimwear Tops Swimwear Tops Bikini Tops Swimwear Fisico Swimwear Fisico Fisico Bikini Fisico 7AASOdqz
  Bikibranzbikini Bikibranzbikini Swimwear Bikinis Bikinis Bikibranzbikini Swimwear Bikinis Bikibranzbikini Swimwear Bikinis Swimwear Bikibranzbikini XnwqRz
  Sluiten