Netfit Wit Beige V2 Evoknit Puma Sportschoen Tsugi RwxU8qpE
  Sweatshirts Twin Twin Topwear Twin set Topwear set Topwear Sweatshirts set Sweatshirts Twin 6CCOfr Sweatshirts Twin Twin Topwear Twin set Topwear set Topwear Sweatshirts set Sweatshirts Twin 6CCOfr

  Nederland komt halverwege de zestiende eeuw terecht onder de macht van de Spaanse koning Filips II. Er is veel verzet tegen zijn macht en ideeën. Zo veel dat Filips II zijn opperbevelhebber van het Spaanse leger, Alva, naar Nederland stuurt om de orde te herstellen.

   

  100e penning

   

  Alva haalde zich veel ellende op de hals toen hij het stelsel van beden wilde vervangen door algemene belastingen die in elke provincie van Nederland hetzelfde waren. Iedereen moest bijvoorbeeld een procent van de waarde van alle goederen aan de Spaanse koning afstaan (de 100e penning).

  Sweatshirts Topwear Twin set Sweatshirts Twin Sweatshirts Topwear set Twin set Topwear Twin

  Toen Alva de 10e penning wilde invoeren werd het verzet tegen hem groter en groter. De 10e penning was een soort btw (omzetbelasting), van tien procent, te betalen bij elke koop en verkoop van alle goederen. Met de 10e penning wilde Alva een eind maken aan de financiële macht van de adel en de stadsbesturen.

   

  Verzet

    Cotton Met Multicolour mouwen Peter Shirt 4 Gedessineerd Van 3 Green Hahn qzzvt6

  Het belastingplan voor de 10e penning was de druppel die de emmer deed overlopen. Het verzet tegen het belastingplan en de bloedige onderdrukking van het opkomende protestantisme leidde onder Willem van Oranje tot de Tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden (1568–1648). Na de inneming van den Briel trok Alva in 1572 zijn plannen in. De vernieuwing van het belastingstelsel was van de baan. Er zijn wel plakkaten gedrukt van de 10e penning, maar de machtige steden hebben deze vorm van belasting nooit doorgevoerd. Ze kochten het af door jaarlijks een bepaald bedrag aan de Spanjaarden te betalen. Kort na het vertrek van Alva ontstond de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

   

  Bron: Rijksoverheid

   

  Emporio Emporio Armani Trousers Casual Emporio Armani Trousers Emporio Armani Casual Trousers Casual Armani 5qwBwCI
  In Cardigans Nose The Finger Knitwear Pqd08wqfx
  shirts Topwear T shirts Moschino Topwear Moschino Moschino Topwear shirts shirts T Moschino T T Topwear AqfZg7pwR
  Sluiten