Jackets Wharf amp; London Overcoats Harris Coats 8wPqCBZH
  Patrizia Patrizia Pepe Pepe Swimwear Briefs Swim 4rxwq45nCz Patrizia Patrizia Pepe Pepe Swimwear Briefs Swim 4rxwq45nCz

  Nederland komt halverwege de zestiende eeuw terecht onder de macht van de Spaanse koning Filips II. Er is veel verzet tegen zijn macht en ideeën. Zo veel dat Filips II zijn opperbevelhebber van het Spaanse leger, Alva, naar Nederland stuurt om de orde te herstellen.

   

  100e penning

   

  Alva haalde zich veel ellende op de hals toen hij het stelsel van beden wilde vervangen door algemene belastingen die in elke provincie van Nederland hetzelfde waren. Iedereen moest bijvoorbeeld een procent van de waarde van alle goederen aan de Spaanse koning afstaan (de 100e penning).

  Pepe Swim Patrizia Briefs Swimwear Patrizia Pepe

  Toen Alva de 10e penning wilde invoeren werd het verzet tegen hem groter en groter. De 10e penning was een soort btw (omzetbelasting), van tien procent, te betalen bij elke koop en verkoop van alle goederen. Met de 10e penning wilde Alva een eind maken aan de financiële macht van de adel en de stadsbesturen.

   

  Verzet

    Haider Rits Ackermann Met Zwart Bomberjack OqxTw7ORtr

  Het belastingplan voor de 10e penning was de druppel die de emmer deed overlopen. Het verzet tegen het belastingplan en de bloedige onderdrukking van het opkomende protestantisme leidde onder Willem van Oranje tot de Tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden (1568–1648). Na de inneming van den Briel trok Alva in 1572 zijn plannen in. De vernieuwing van het belastingstelsel was van de baan. Er zijn wel plakkaten gedrukt van de 10e penning, maar de machtige steden hebben deze vorm van belasting nooit doorgevoerd. Ze kochten het af door jaarlijks een bepaald bedrag aan de Spanjaarden te betalen. Kort na het vertrek van Alva ontstond de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

   

  Bron: Rijksoverheid

   

  amp; Coats Jackets Overcoats Belstaff Overcoats Jackets Coats Belstaff amp; UxwWdvUAq
  Jackets Jo Coats amp; Liu Faux Furs FBWvqzgn
  Marcoliani Underwear Short Socks Marcoliani Underwear qRCx1qzn
  Sluiten